dilluns, 23 de novembre del 2015

Seguretat a Internet


Actualment, l'internauta ha de conèixer els perills als quals s'exposa a l'hora de navegar per la xarxa. Ha de conèixer, sempre de forma segura, els seus usos, les dades, etc. A més a més, l'usuari ha de saber quines són les vies per a denunciar abusos i demanar ajut.

El col·lectiu més vulnerable i que està més exposat als perills d'Internet són els adolescents. Aquest col·lectiu és especialment atret per la xarxa per diversos motius: busquen resposta ràpida als dubtes que es plantegen, mantenen contacte amb coneguts i desconeguts, i es diverteixen.

Un dels perills als que s'exposen els usuaris de la xarxa és el ciberassetjament, entès com a les agressions rebudes d'altres a través dels suports mòbils o virtuals. Aquest tipus d'assetjament afecta a la víctima psicològicament, ja que es porta a terme indirectament. Com a conseqüència, la víctima sent inseguretat dins la xarxa i perd confiança als espais virtuals on ha d'entrar, a més, el ciberassetjament no només afecta a la víctima dins de la xarxa, sinó que a la vida real també.

El ciberassetjament no només consisteix en divulgar imatges o vídeos de contingut X, sinó que també inclou amenaces. Es falsifiquen perfils i es prenen contrasenyes, es publiquen escrits i fotografies despectives i ofensives, tot això amb la intenció de ferir a l'altra persona.

A la xarxa hi trobem informació perjudicial les 24 hores del dia, aquesta informació té un gran potencial de difusió. el gran avenç en la xarxa permet al ciberassetjador controlar a la víctima sense exposar-se a ella ja que té l'opció de l'anonimat i això fa que no descobreixin la seva identitat. Tot i així, moltes vegades l'assetjador no té la intenció d'humiliar a l'altra persona.

És fàcil detectar quan un menor té algun problema, ja que, es mostren distants amb la família i amb els seus companys. Si es mostren d'aquesta manera és perquè tenen alguna cosa que amagar, tot i que no sempre s'hagi de tractar d'un problema d'una doble personalitat.
Normalment els menors antisocials, quan parlen per Internet amb desconeguts mostren una part totalment oculta d'ells, és a dir, es mostren tal i com no volen que els altres els vegin. S'amaguen darrera la pantalla de l'ordinador i fingeixen se una altra persona. Es senten més segurs d'aquesta manera que en la vida real.

En casos de ciberassetjament l'escola ha d'actuar, i ha de deixar clar que no es permetrà aquest tipus de violència dins el centre. Un cop s'ha esbrinat quines persones són les implicades, i els assetjadors han admès les seves responsabilitats i demanat disculpes a l'agredit, el centre ha d'aplicar les sancions corresponents en base del decret d'autonomia dels centres educatius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada